Ni vsak žlikrof Idrijski žlikrof

Ni vsak žlikrof Idrijski žlikrof

Idrijski žlikrofi so najbolj znana kulinarična specialiteta in zasedajo prvo mesto med značilnimi idrijskimi dobrotami. Tako bakalca kot smukavc, zeljsevka, ocvirkovca in pijaca gerus veljajo danes za idrijske specialitete, ki so bile neko¢ hrana revnih in iznajdljivih knapovskih druzin. Zato ni bilo nobeno presenečenje, ko je drugo polovico januarja iz Bruslja prispela novica, da je Evropska komisija objavila uredbo o registraciji idrijskih žlikrofov, ki so prvi slovenski proizvod, ki je prejel evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti.

To pomeni, da sta zaščitena receptura in način priprave, proizvodnja pa geografsko ni zamejena. Idrijski žlikrofi so se s tem pridružili prvemu zaščitenemu slovenskemu proizvodu na evropski ravni, ekstra deviškemu olju Slovenske Istre, ki je registrirano kot označba porekla.

Več si preberite v priloženem članku.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.